vrijdag 29 mei 2009

social bookmarking, ding 10


Wat doet een tekening van Anton Heyboer bij dit onderdeel ? Alles en niets eigenlijk.
Over hem is echter wel erg veel informatie te vinden. Als je zijn naam intikt bij Google, dan krijg je 14800 hits. En wat is dan leuk en welke voeg je toe aan je favorieten? Door ze te bookmarken en er tags aan te hangen kan je nog na 30 pagina's feilloos terugvinden wat je hebt gezien. In Delicious kan je ze via je tags prima ordenen en je kan in delicious zoeken naar andere websites met diezelfde tags. In eerste instantie bewerkelijk, maar ik zie er wel het nut van in.
Zeker voor gebruik binnen een bibliotheek. Recensies over boeken, speciale uitgaven, theater stukken voor kinderen, nieuwe speelleermaterialen, bevindingen van leerkrachten over de wisselcollecties, Internetsites die interessant zijn voor lezingen. Je kan verschillende dingen die niet bij elkaar lijken te horen, met elkaar verbinden en overzichtelijk opslaan.



Nogmaals Anton. Nu mijn foto. Ja, ooit zelf gemaakt, bij hem "thuis". Eerst gezellig thee gedronken met hem en zijn 4 vrouwen, daarna mocht ik hem fotograferen. Temidden van zijn bijzondere omgeving. Het is onvoorstelbaar hoeveel , wat zal ik zeggen, troep, er aan elkaar gebouwd kan worden.... tot en met complete oude NZH bussen waren in het complex verweven. Daarbij nog een tiental herdershonden en ontelbaar veel katten. Op de grond van de wandelpaden schelpjes. "tegen de stank van de pies" werd me gezegd, dat zou helpen. Juist. Mijn neus werd er evengoed niet vrolijk van.. maarja, alles went he ? En uiteraard had ik er wat voor over om deze man in actie te mogen zien, met camera in aanslag ! Over smaak valt te twisten, of wat hij maakte mooi was of niet, maar spectaculair om hem met 2 of 3 kwasten in actie te zien? Zeker weten ! Aan mijn muur hangt nog steeds het geschilderde resultaat van die dag.
Zelden kwamen er mensen daar binnen op visite, ze weerden de meesten. Toch waren ze meer gastvrij dan ik had gedacht. Verse drie-jaren thee en een zelf gebakken appeltaart. Den Ilp zal ik nooit vergeten.


Helaas is hij inmiddels overleden. Op de verjaardag van mijn oma. En hij werd geboren in Indones ie, mijn favoriete land.

Ogenschijnlijk had alles niets met elkaar te maken, maar uiteindelijk bleek t alles met elkaar te maken te hebben.

Als ik denk aan Delicious met betrekking tot Anton, zouden er vele websites met elkaar verbonden kunnen worden. Denk aan sites kunst, Den Ilp, zijn overlijden, zijn huwelijken etc. Zoveel mogelijkheden en het verdient de aandacht om alles uit te pluizen, iets dat ik zeker verder wil doen.

The sky is the limit: delicious !

Enja, bij de eerste en laatste foto heb ik gebruik gemaakt van Schnie-schna-snippy ;-)

vrijdag 22 mei 2009

ding 9

Een denkmoment over web 2.0
Aha.
Ik moet zeggen dat het hele 23 dingen me behoorlijk bezig houdt. Niet dat ik nu dagelijks aan het bloggen ben geslagen, maar ik kijk wel steeds gerichter naar websites en naar verenigingen, andere bibliotheken, theaters etc. Hoe richten zij zich tot hun klanten ? Hoe kan onze bibliotheek het in de toekomst anders doen ?
Gelukkig weet ik al dat er een andere website komt voor ons, want eerlijk is eerlijk, die van nu is niet zo fraai. Je wordt er niet enthousiast van.
Nu we met zijn allen weten hoe we mooie foto streams erop kunnen zetten en beeldmateriaal via bv You Tube plus een Blog denk ik dat er op die manier al meer mensen een kijkje gaan nemen. En dat ook blijven doen als de informatie erop "vers" blijft.
Internet en een goede website worden nogal eens onderschat.
Het kost tijd en energie om alles up to date te houden. Wat nu leuk of, is dat over een maand misschien niet meer ?
Veelal wordt er vol goede bedoelingen gestart met een mooie website om die vervolgens te laten versloffen. Jammer.
Voorbeeld:
Ik was een maand geleden op het Nationaal Bakkerij Gala. Hartstikke leuk.
Lekker gegeten, interessante sprekers gehoord, leuke entertainment.
De eerste week was ik nog bijna dagelijks aan het kijken op hun website om te zien of er leuke foto's van de 21e april op staan. Ik heb het opgegeven. Vandaag is het 22 mei en nee, nog steeds niets.....
Nu ben ik direct zo ijdel om te zeggen: wij gaan dit beter doen ! HA.

ding 8

Foto's bewerken ! Helemaal leuk.
Online had ik eigenlijk nog niet eerder gedaan, wel met diverse programma's op de PC.
De resultaten zijn soms verrassend mooi. Niet altijd... ik hoef geen foto die een draaikolk is of een potloodtekening. Maar okay, smaken verschillen en je kan wel Alle kanten op met die mogelijkheden.

Eerst maar eens een foto stream erop zetten met originele foto's ( of bijna dan, ik had deze niet digitaal, dus eerst aan t scannen en snijden geweest, toen in Flick-r en nu hier )



Foto's gemaakt in Indonesie, 4 jaar terug. Op eiland Sulawesi.
Via Java met een binnenlandse vlucht naar Udjung Padang ( Makassar ) en verder met openbaar vervoer en rugzak naar Mamasa en Rantepao, een gebied beter bekend als Tana Torajah.
Tana Torajah kent een eigen "religie" en is vooral beroemd om de begrafenisrituelen.
Een begrafenis daar kan wel 3 of 4 jaar na overlijden plaatsvinden. De overledene ligt zolang gebalsemd en wel onder de woning en krijgt iedere dag bezoen en rijst.
De familie kan intussen sparen voor een begrafenis.
Er wordt voor de overledene een soort dorp gebouwd en vele mensen krijgen een uitnodiging.
De gehele plechtigheid duurt wel 5 dagen en al die tijd verblijven de genodigden bij elkaar. Iedere genodigde is verplicht een geschenk mee te brengen, een offer.
Welvaardende families nemen vee mee. Het duurste, meest belangrijke is een kerbau en liefst met verschillende of alleen blauwe ogen . Plus zo groot mogelijke hoorns.
Na een paar dagen gezang en dans worden de dieren geslacht. Het is een bloederige bedoeling... er gaat echter niets verloren. Alles wordt gegeten, gepekeld en verdeeld.
De dagen van de slachting heb ik aan me voorbij laten gaan, ik ben er de 2e dag geweest, toen velen kwamen met hun offers, al dan niet vastgebonden een bamboestokken. Mijn offer was een slof kretek sigaretten, zijn ze dol op. Hoezo roken is ongezond ?
Na de 5 dagen krijgt de overledene een laatste rustplaats in de rotswanden.
En alsof ze op een tribune zitten krijgt iedere dode een houtgesneden pop , een tau tau, die op hem moet lijken en over de achtergebleven familie kan waken.
Uiteindelijk, na jaren , willen de skeletten wel eens door weersomstandigheden elders tercht komen en zie je onder de rotsen plots wat schedels liggen...omringt door restanten kist en andere botten...

Wat meer in Centraal Sulawesi heb ik me met mijn partner gewaagd aan een jungle tocht van 4 dagen. Een dag met een , tja, jeep-achtige auto al Camel-trophy hotsend en klotsend, tot er geen weg meer was, laten rijden om vervolgens in 3 dagen dik 60 km te lopen . Met rugzak. In een immense hitte. ( vlak onder de evenaar ) heuvel op en af. Slapen deden we bij de lokale bevolking. In een houten hokje met daar in twee "bedden".... en kakkerlakken en spinnen.... Wassen in de rivier.
Het ene moment voelde ik me alsof in een shampoo commercial beland, haren wassend in de rivier, tussen de enorme bomen, neushoornvogels die over vliegen. Het andere moment was het echt een beproeving om in een broeikas zo moeilijk te gaan lopen doen. Elke maaltijd koude rijst uit een bananenblad of niet identificeerbaar eten bij lokalen. Tja.

Als laatste hebben we uiteindelijk de reis besloten met een verblijf in een hutje op een eiland Bunaken. Noord Sulawesi. Bunaken is een Marine National Park. En het was er heerlijk. Geen gemotoriseerd vervoer mogelijk. Uitzicht op zee en prachtig snorkelen daar.

Goed, maar het ging eigenlijk om foto's bewerken.
Nu een aantal van dezelfde foto's als daarnet, maar nu bewerkt.

woensdag 13 mei 2009

test

kijken of dit nu ook wil zoals ik dat wil.

AHA !

Ja hoor, gelukt.
Zonder gele errors..

Het bleek gemakkelijker dan ik dacht.
Alleen wil Blogger graag dat je wat tekst boven de gehele link zet, als je zonder op voorbeeld klikt zie je niets, leeg.
Op het moment dat je wat tekst invoert zie je ineens ook de fotostream. Hehe...!

Geen bieb-foto's in dit geval, maar ik had deze al thuis in "mijn flickr"gezet.

Foto's op kleur is erg mooi. Geen idee nog waar het goed voor zal zijn ooit om te gebruiken, maar het plaatje is wel prachtig.


vrijdag 8 mei 2009

heb ik weer

kies ik in de RSS blog zomaar even wat uit..kies ik even Apeldoorn bellen....
niet meer gepast nu he, ik ga het verwijderen...

Flick-r


finding Nemo
Originally uploaded by karinvanloon

Hmmm.... een tijd lang zitten klungelen met dat ge-flickerrrrr. Ik kan aan die naam niet wennen en om me heen zie ik bij het noemen ervan telkens denkwolkjes met grote ???? verschijnen.

Wat ? Flikker ? Nee, Flick-r ! En dat is heel wat anders.

Zo te zien ben ik niet de enige die moeite heeft met de naam. Maar okay, foto's opslaan op internet was ik toch al van plan, dus waarom niet meteen hier. De naam zal wel wennen ( hoop ik ) Nu is mijn computer niet helemaal vanuit het jaar kruik...of van voor de milleniumwissel...maar recent is anders. En de laatste weken kamp ik steeds vaker met foutmeldingen en geheugen dat ik niet meer heb. Nee, dat de computer niet meer heeft...ik natuurlijk wel ( eehhhh ). Net dus eerst maar het een en ander verwijderd. Weet u het zeker ? Ja, ik weet het echt zeker! Na 20 minuten deze vraag zo'n 25 keer voorbij te hebben zien gaan denk ik dat de computer nu weer "ruimte" heeft.

Wat alleen steeds niet wil lukken is om meerdere foto's op mijn Blog te zetten. Bij 1 tegelijk kan ik aanklikken dat ik m hierop wil plaatsen, bij de photostream klik ik dan maar op "share" en kopieer de url of de HTML, maar als ik hierin klik krijg ik in geel gearceerde foutmeldingen ? Eh, hellup... iemand ? Ik doe vast iets niet helemaal lekker... ?