vrijdag 31 juli 2009

ding 21

Inmiddels is de Catalogus van Bicat wel genoeg de grond in geboord zo te lezen in de andere blogs. Daar kan ik niets meer aan toevoegen ( maar doe het toch ), het is gedateerd en een drama om te vinden wat je zoekt, het geval wil simpelweg niet meedenken. Een verkeerd woord en het is klaar: niet gevonden. En dat in het tijdperk van zoekmachines die wel met je meedenken... bedoelde u soms: .. ? als je iets verkeerd hebt gedaan is toch een erg vriendelijke optie !

We slaken dan ook een zucht van verlichting als het toch vriendelijk blijkt te kunnen. De aquabrowser. Met tal van wolken en opties, yeahhh, zo vinden we altijd wel wat we willen. En wij niet alleen, de klant kan lekker zoeken, vinden, reserveren en nu ook lijstjes maken van zijn discoveries, wat wil je nog meer.
Persoonlijk hoef ik niet zo nodig lijstjes te maken in de Aquabrowser, want die van Library Thing spreekt me meer aan. En om nu lijstjes te hebben in LT, Dizzy, AB en WorldCat ? Nee, er zijn grenzen. In de laatst twee zoek ik wel gewoon. En dat bevalt prima.
Al moet ik zeggen dat van de laatste twee ABL me het meest aanspreekt en ook betere zoekresultaten lijkt te geven.

Ik probeerde bv in beiden te zoeken op Floddertje. Nu had ik de musical in gedachten die ik in januari in Cool heb gezien.
ABL gaf dan krantenartikelen, maar WC gaf slechts het boek.
Ditzelfde heb ik ook gedaan met Kruistocht in Spijkerbroek en daar werd bij beiden het boek, de film en de musical gevonden.

Beetje lang maar het geeft op zich wel een duidelijke uitleg ( Engels ) tot ze het over het woord kerst gaan hebben dat in de wolk ( "het is geen wolk, het zijn woorden" ) voorkwam....


Nu alleen die naam nog hè....
Aquabrowser... die doet je natuurlijk direct denken aan zoeken en boeken?
of snorkelen en watervallen ? of grasduin-routine en de zee....? Of....

dinsdag 28 juli 2009

muziek, ding 20

Muziek is emotie. Muziek is een bijzondere vorm van herinneren. Net als geuren, die emoties, herinneringen waarvan je niet wist dat ze er (nog) waren aan weten te wakkeren, is dat met muziek ook het geval.

Wat luisterde je toen je voor het eerst verliefd was ?

Toen je voor het eerst naar een schoolfeest ging ? Lekker in het zwart, helemaal New wave ?

Of met een vriendin in de bus naar Praag, of onderweg met allemaal vrienden vanuit het cafe op weg naar Pinkpop te Landgraaf...

Zoveel heeft met muziek te maken en eigenlijk de hele dag door. De radio staat thuis aan, in de winkels, in de auto.
Altijd en overal aan het luisteren, melodien aan het herkennen.
Van jongsaf aan al, ik zie het aan mijn zoontje vn 3,5. Hij luistert graag naar muziek, wil in de auto het liefst zijn kinderliedjes aan, maakt op voor hem bekende melodietjes zijn eigen teksten. Liefst onder begeleiding van papa op marimba, vibrafoon of xylofoon.

Het meerendeel aan muziekjes koppel je denk ik aan positieve herinneringen. Misschien omdat de meeste mensen als ze zich niet blij voelen toevlucht zoeken in iets: muziek, om zich al dan niet hard meeblerend beter te voelen ?

Er zijn slechts enkele nummers die ik eignlijk niet meer wil of kan luisteren: muziek gespeeld op begravenissen. Een op 30-jarige leeftijd overleden vriend vond dit mooi, pearl jam met Black, ik zet m atijd uit terwijl ik het album waarop het stond destijds een van mijn favorieten was.

Muziek, je kan er werkelijk alle kanten mee op. En ik vind het ook iets dat echt bij de bibliotheek hoort. Last FM is voor alle klanten die de CD's missen in onze collectie best een goed alternatief. Ik heb me uitermate goed vermaaktop de site, de 30 gratis tracs die ik kon afspelen waren dus ook zo op... ( sneller dan dat ik een widget kon maken :_))
Grooveshark was ook leuk en makkelijk in gebruik, maar leuker vond ik Blip, omdat daar ook beeldmateriaal bij gebruikt werd en tja, al ik dan Robbie Williams luister, heb ik er geen bezwaar tegen om hem er bij te zien natuurlijk.


Als laatste nog even eentje van Suzan Vega met A Book and a Cover, toepasselijker titel weet ik anders niet te verzinnen!

woensdag 22 juli 2009

Let's Hyve of ding 19

Een veel gehoorde kreet in mijn inbox: Let's Hyve !
Wat moet ik nu in een bijenkorf dan ? Nou : Sociaal bezig zijn. Na een aantal uitnodigingen ben ik me ( twee jaar geleden ?) maar eens aan gaan melden. Gevolg: 86 vrienden vandaag. En ik heb niet eens alle uitnodigingen geaccepteerd ☺☺☺

Vooral om contacten te onderhouden op afstand is het erg handig, je kunt snel van alles delen met iedereeen: foto's, krabbels, blogs, diverse gadgets, avatars maken etc.

Even na Hyves heb ik me ook aangemeld op Facebook. Leuk voor de internationale contacten! Ook leuk voor zaken waarom niet gevraagd hebt: bij Facebook hebben ze een leuke relationele match voor me gevonden en dat alles via een virtuel aquarium die ik al maaaaaanden terug verwijderd heb! Aan wat nep-vissen is duidelijk te zien dat " Shane uit Amsterdam, 37 jaar oud" erg goed bij me past. En daar word ik dagelijks aan herinnert.....


(Dezelfde heren die een internet overdosis hebben, kunnen ook niet meer zonder Facebook )

Dankzij de cursus heb ik me aangemeld en rondgekeken bij de diverse Nings, MySpace, Windows Live, Dizzie en weet ik het waar nog meer !

Moeilijk te bepalen welk sociaal netwerk nu het beste bij de bibliotheek zal passen.
Per doelgroep zal het verschillen: Hyves komt jong over, maar ik las dat de gemiddelde gebruiker toch 30+ is.
Een Ning komt wat serieuzer over, Dizzie is erg leuk voor boekenliefhebbers, maar klein.

Eerst Hyves maar eens gaan proberen: ik blog wel wanneer onze bieb daar te vinden is !

zondag 19 juli 2009

oh hemel...

.....staat dit ons ook te wachten na een cursus 23 dingen ?

Deze heren hebben echt duidelijk een overdosis gehad !

Luister en huiver:



sterkte !

vrijdag 3 juli 2009

My library thing


Vanaf het moment dat je je wat (beter) kan bewegen
kan je ook lezen, je hoeft er nog niet eens voor te kunnen zitten: al liggend op je buik kun je eens fijn bladeren in een goed boek. Zo leer je een hoop tenslotte.
Je leest nog eens wat jaren door en op een gegeven moment weet je het niet meer: wat heb ik allemaal gelezen ? Web 2.0 biedt de oplossing ! Een mooie virtuele boekenkast plus tal van andere opties bij My Library Thing. Lid worden van of het volgen van groepen bijvoorbeeld. Groepen bibliotheekmensen, liefhebbers van SF boeken, thrillers, reisverhalen, noem maar op !

Voor de bibliotheek zijn er vast vele mogelijkheden te bedenken, voor leeskringen kan het een leuke aanvulling zijn, voor op de website kan je bij iedere lezing een mooie widget maken van het onderwerp waarover gesproken wordt, peuter- en kleuterboeken op onderwerp behandelen, thema collecties zo promoten bij scholen.
Boeken die nieuw in de eigen collectie komen showen op de website via deze mogelijkheid ?

Het is ook leuk om de klanten te stimuleren om zich in te schrijven bij My Library Thing. Op die manier kunnen ze zelf zoveel ideeën opdoen over wat te lezen, wat heb ik gelezen, wat kan ik lezen in dit genre, bij welke groep kan ik me aansluiten etc.
Wat ik alleen (nog) niet zoveel kon vinden hier, waren luisterboeken en of Daisy's.

Terwijl ik denk dat het ook zeer de moeite is om deze meer bekend te maken en mooi tentoon te stellen, maar wat niet is, zal vast nog komen!