vrijdag 29 maart 2013

Privacy

Bij 7Dingen is dit het onderwerp dat de meeste stof doet opwaaien. Iedereen gaat direct op tilt bij de gedachten aan privacy en aan zaken die dan misschien wel wereldwijd te zien zullen zijn. Een goede tweede plaats is dan meteen: maar straks krijgt de computer een virus... maar daar hebben we het gelukkig niet over.

Privacy staat hoog in het vaandel. En dat is maar goed ook. Alleen wat men denkt en doet stropt niet erg met elkaar. We gaan er zo prat op dat sommige zaken prive moeten blijven en vervolgens vinden hele volk-stammen het wel best dat ze via Twitter en of Facebook laten weten dat je je nu hier en daar bevindt. Nu begrijp ik sowieso de lol daar niet zo van, maar ik zou er ook helemaal nerveus van worden, als iedereen maar altijd wist waar ik uithang! Het kan ook erg fijn zijn om niet 'aanwezig' te zijn. Niet in real life èn niet online.

Ik kon het niet laten om mezelf even tussen aanhalingstekens te Googelen. De schade viel mee. Ik heb alles wel redelijk afgeschermd en dat wat er wel zichtbaar is, daar wist ik het al van. Verder heb ik het geluk dat er nog meer hondjes Fikkie heten en dat je dus wel heel graag iets moet willen weten om de lijst door te gaan spitten.

Toen de Bibliotheek tussen aanhalingstekens. Stichting Toeristische Promotie Langedijk viel me op. Zij hebben onze lezingen op hun site staan en waar halen ze de info vandaan ? Niet bij ons maar bij Lief Langedijk, die op de derde plek verscheen na de website en Pinterest. Dat vond ik meteen een opmerkelijk punt, maar misschien hebben die twee sites wel een connectie die ik niet ken. Verder ben ik zo een pagina of 8 doorgegaan met kijken, zag er weinig opmerkelijks aan verder. In eerste instantie denk ik dat wij de bibliotheek aardig op de kaart zetten.

Dan nog even over apps mbt privacy. Een app die meteen opviel was: Privacy Report. Deze installeer je en kijkt voor je na wat er op jouw facebook account zichtbaar is voor derder, niet-vrienden, en maakt daar rapportage van voor je. Kan best handig zijn, zeker omdat Facebook nogal eens geneigd is alles om te gooien. En eenmaak "akkoord" gegeven bij de algemene voorwaarden, verlies je soms uit het oog hoe de stand van zaken nu is. Lijkt me een handig appje. ( je moet er wel 4,49 voor over hebben alleen ) Verder stikt het van de apps om wachtwoorden in de bewaren, een soort kluisjes voor op je iPhone/Pad/Pod. En nog een aantal apps om prive mee te surfen op het net. Zodat je geen sporen achterlaat. Lijkt me handig voor de criminelen...

Is het altijd van belang om je privé leven helemaal privé te houden ? Nee. Woensdag jl. zag ik Javier Guzman in Cool. Delirium II. Hij vertelt zonder gene hoe het is om verslaafd te zijn, wat dat met je doet, als je niet zonder coke kan, om je neustussenschotje te vinden tussen je snot, omdat je ruimte in je neus maakt om nieuwe cocaïne erin te willen snuiven, hoe je je dealer als vriend gaat zien omdat dat de enige persoon is die je nog wilt spreken. (Dan denken we dat facebook oppervlakkig is ? Het kan altijd erger.) Confronterender. Ik heb enorm gelachen tijdens deze voorstelling en ondertussen heb ik nu voor het eerst een echt beeld gekregen van wat het is om verslaafd te zijn. Ik ben Javier dankbaar dat hij niet zo aan zijn privacy hangt en heb ondertussen een enorm respect voor deze man dat hij zijn verhaal zó weet neer te zetten.

maandag 25 maart 2013

Twitter verdiept

Na het lezen van de tekst in de verdiepdingen van Twitter, hoorde ik de echo van de meneer van Saxion alweer in mijn gedachten... waarom doe je dat, wat is het doel, waarom denk je dat en waarom is dat belangrijk ? Een jaar terug bij de cursus media wijsheid, wat eigenlijk meer een cursus: "hoe maak ik een goed plan van aanpak ?", was degene die de lessen gaf, vaak hopeloos irritant. De man klonk als Herman Finkers, qua accent dus, maar de grap bleef uit al die weken...

Bij bibliotheek Langedijk zijn we waarschijnlijk meer van het 'doen' dan van het 'plannen'. Wacht, dat is te generaliserend, laat ik zeggen dat ik zo ben en ik weet nog wel op zin minst één ander persoon die wel zo is.. En dat heeft wel zijn charme natuurlijk, alleen raakt de draad of het doel dan gaandeweg kwijt, was er niet of komt er ook niet. Tijdens deze lessen zal ik me bij alles proberen de nep-Finkers voor de geest te halen en te bedenken: Hoe kan ik De sociale media inzetten voor het behoud van de bibliotheek. Dus niet alleen Twitter.

Twitter is een mooie uitvinding. Ik lees alles liever dan dat ik er zelf iets op post. En dat is de laatste tijd zeker zo, maar dat heeft meer met mijn privé leven te maken, dat dankzij al die sociale media niet meer zo privé blijkt te zijn. Maar dat is een ander verhaal..

Dat wij voor de bibliotheek gingen Twitteren hebben we niet een plan gemaakt, van wat we met Twitter willen bereiken. En ook niet zozeer bedacht wie wel wel en niet terug volgen. In eerste instantie volgden we werkelijk iedereen terug, ja, zelfs Erotiek Nederland ( dat was vóór de 50 tinten hype...nu zie ik het 'bibliotheek-nut' er wel van in ) en Sneeuwhoogten ..in hoeverre is dat iets van belang voor de bibliotheek ? Kortom, nu volgen we niet iedereen terug, de lijst was ook werkelijk niet meer te overzien, zelfs niet in Tweetdeck of Hootsuite.

Hootsuite is een fijne uitvinding, alle sociale media in één oogopslag. Mooi. Die app heb ik ook meteen op de iPad geïnstalleerd. Er zijn voor de iPad ( en misschien dus ook voor Android ) zó vreselijk veel apps om de sociale media bij te houden... Ik zal er een paar noemen. Ik kreeg op zoekterm "twitter" in de appstore 1.993 resultaten.

Wat ik grappig vond is Twitfollow via deze app kan je zien wie je ontvolgen en wie je niet terugvolgt. Lekker "Big Brother is watching" toch? Is dat nuttig voor de bibliotheek ? Ja, ik denk het wel, want zo is het wel mogelijk om uit te vinden waarom men ons niet terug volgt of waarom iemand ons ontvolgt. Als je weet wie het zijn, kan je vragen stellen en vervolgens je eigen service verbeteren.

Ook een leuke is Fake Location for Facebook and Twitter. Je kan op die manier overal ter wereld zijn vanuit je luie stoel. Grappig. Nuttig voor de bibliotheek ? Tja, als grapje misschien. Verder puur voor het vermaak.

Er werd tijdens de startsessie geopperd om iets met Durf te Vragen op Twitter te doen als Bibliotheek, informatiespecialist. En dan de lokale vragen oplossen, dus zoeken naar #dtv binnen gemeente Langedijk. Misschien is het een idee om eens naar een sessie te gaan, bv in die van de ObA op 19 april. De idee om mensen uit Langedijk te helpen met het beantwoorden van hun vragen en daarmee de bibliotheek meer in de spotlights te zetten spreekt me wel aan. De kwestie die de ...maarrrr... geeft is: hoeveel tijd kost dat, hoeveel tijd hebben we er voor over ? Hoe is dat in te plannen in het rooster van dagelijkse werkzaamheden. Wat geef je prioriteit ? Met zoiets laat je alleen een positieve indruk achter wanneer je duidelijk aanwezig bent op het internet, op Twitter. Nu wil ik niet negatief zijn, maar ons team bestaat uit 11 personen. Dat staat in geen verhouding met bibliotheken zoals de ObA waar het naar mijn idee, personeelstechnisch, een stuk makkelijker in te vullen valt dan bij ons. Suggesties zijn welkom !

Voor alsnog denk ik dat Bibliotheek Langedijk Twitter inzet om ervoor te zorgen dat de naam met regelmaat voorbij komt, om activiteiten te promoten en om interactie met leden te hebben, contacten te onderhouden. We zouden nog veel meer op Twitter aanwezig kunnen zijn, maar ook hier blijft geval: tijd ? een belangrijk onderdeel.

Blik op de nieuwe wereld

Net begonnen en nu al hopeloos op achter.
Vandaag ga ik me erop storten.
Zoonlief op school en naar een feestje aansluitend...ik ben er klaar voor...
Eerst even een postje proberen via de iPad. Met een in elkaar geflanste collage, ook via de iPad gemaakt met een leuk appje.
Later vandaag dus hopelijk meer. Dat is het streven.
Dan geef ik mijn blik op de nieuwe wereld van verdiepdingen...op de bevindingen van mijn collega's die al erg fanatiek bezig zijn en soms misschien ook op mijn nieuwe wereld, vanuit mijn appartement in Obdam.
Aan mijn enthousiasme zal het niet liggen, aan de dingen ook niet, ik mis alleen het appje om meer uren in een dag te krijgen....