vrijdag 31 mei 2013

Goochel Boeken

Google boeken. Of is het goochelen met boeken ? De optie die wij als bibliotheek gebruiken, Ebsco, is meer het laatste. Goochelen dus. Wat een omslachtig systeem. Erg jammer. Want de vraag naar ebooks bij de bibliotheek is er wel degelijk. Tot er dan een account is en je hoofdzakelijk boeken van Lydia Rood ( of was het nou Carry Slee ? ) kan lenen. En een aantal boeken waarvan je het bestaan niet eens wist.

Nu zijn er weer geluiden dat in het najaar een bijeenkomst georganiseerd wordt door BNL over een ebook platform. Dat wordt gebouwd, dat platform. Niet snel genoeg naar mijn idee, maar ...het komt eraan zo zijn de geluiden.

En dat is fijn want ebooks winnen terrein. Ton schreef terecht in zijn blog dat mensen hun lidmaatschap opzeggen omdat ze een ereader hebben die illegaal volgestort wordt met boeken. Beetje jammer dat iedereen nu dankzij het blog weet hoe je dat dan doet... :-( Eveline schreef al mooi over haar bevindingen van Google Books en daar heb ik weinig aan toe te voegen.

Gisteren had ik weer een shift bij de landelijke pilot en daar stuitte ik op iemand die schreef dat zij met haar nieuwe ereader in de bibliotheek liep en dat dat voelde als vloeken in de kerk. Ik ( @deBibliotheek) vertelde haar dat de meeste bibliotheken ook eboeken uitleenden. Dat wist zij niet. Er ligt nog een hele markt voor ons open. Regelmatig hoor ik dat men niet weet dat de bibliotheek ook aan eboeken doet. En niet alleen van eboeken is men niet op de hoogte, bijna wekelijks vertel ik een klant dat ze kunnen verlangen via internet , dat ze de bibliotheekapp op hun telefoon kunnen zetten etc.

Wat doen wij verkeerd ? Waarom zijn veel klanten van zoveel zaken niet tot slecht op de hoogte ?

Ik denk weer een puntje erbij op het komende werkoverleg.

Appjes dan...ja die zijn er zat voor ebooks. Maar het zijn vaak voorportalen naar boeken die je dan weer hier of daar kan kopen en dat doe ik niet. Boeken lezen op de iPad vind ik drama, het scherm glanst teveel. Er staan wel een aantal interactive sprookjes op, ja , gekocht, zoals deze van Roodkapje:

Grimm's Red Riding Hood. Erg leuk, het is een pop-up boek, je kan bloemen plukken, wandelen door het bos naar oma en de wolf verslaan. En je leert er meteen nog Engels mee ook. Zo goochel ik vrolijk door de appjes met boeken...

dinsdag 28 mei 2013

Test ShowMe

Zojuist even deze in elkaar gezet Gewoon, om even te zien of het werkt en hoe het werkt. Als jullie het ook kunnen zien en horen, dan gaat het goed en is deze gratis app best een leuke !

De app uit het blog hiervoor kon wel ongeveer het zelfde, maar dat kon alleen live. Zoiets als de Hangout sessie dus. Dat is wel leuk, maar niet zo handig...

vrijdag 24 mei 2013

Sreencasting

Zucht, ik ben nu een half uur aan het proberen een nieuwe versie van Java op mijn geleende Macbook te zetten, maar telkens, na afronding van het geheel blijft de site van Screenr piepen dat ik eerst de nieuwe versie van Java moet installeren. Ik moest meteen weer denken aan de keer dat Marjolijn en ik wel eens even een screencast gingen maken. Over het reserveren van een boek meen ik. Ander programma, eindeloos mee zitten pielen en na anderhalf uur ermee opgehouden... Geduld is een schone zaak zeggen ze, maar ik heb gewoon geen geduld ! Ik wil iets doen en rap en niet elke keer dezelfde suffe opmerkingen krijgen. Jahaaaaaa ik heb Java nu al 3x opnieuw geïnstalleerd. Echt. Geloof me. Ga nu gewoon doen wat ik wil. Ahhh ? Alsjeblieft ?

Het nut van een screencast zie ik echt wel in. En ik heb ook bedacht dat dit ontzettend handig kan zijn voor op de publieksschermen, die al maanden geleden opnieuw ingericht hadden moeten worden, door mij ja, ik loop wat achter :-(

Een 'etalage' erbij met uitleg. Dat lijkt me een goed plan. Zeker als de bibliotheek in de toekomst ook onbemand open gaat. Zo kunnen we dan toch behulpzaam zijn, ook al zijn we niet aanwezig in de bibliotheek.

Ik zag op youtube al filmpjes van ene Carla, die is goed bezig, ik heb alleen geen geluid ? Maar ik heb ook geen Java zegt mijn pc, dus wie weet ligt het aan mij...

In de appstore kwam in ook deze tegen:

Misschien moet ik dat eens installeren en proberen...tenzij mijn iPad dan ook gaan zeuren over Java.... to be continued....I guess..

Pinterest

Helemaal leuk dit ding. De meeste mensen zijn nogal visueel ingesteld en ik behoor daar zeker toe. Plaatjes spreken aan. Bepaalde boeken zal ik al nooit meenemen omdat de omslag er in mijn opinie niet uitziet. Dat is misschien wel een leuk idee voor een nieuw pinbord, de lelijkste boekcovers. Ik google en zie dat ik niet de eerste ben met dat idee ;-) Naast ' mooie boeken' een bord met ' lelijke boeken' Dit boek zal ik al nooit meenemen:

Of deze dan:

Het oog wil ook wat, plaatjes kijken blijft een leuk iets. Als je ook eenmaal op Pinterest gaat rondsnuffelen, ben je er zo een tijd zoet. Het is wel een mooie manier om op een andere manier contact te leggen met de bezoeker van de bibliotheek en je kan over vele onderwerpen borden verzinnen, zoals Mooie boekenkasten, Fijne Leestafels, Aparte leeslampen of Dit mis ik in de Bieb

Je kan Pinterest gelukkig ook als app op je tablet of smartphone zetten en zo kun je de wereld mooier ( of lelijker) maken waar je ook bent :-)

zondag 12 mei 2013

Lokaal Sociaal

Voordeel van wat later dan de bedoeling was bloggen, is dat een ander, Ton in dit geval, al wat voorwerk heeft gedaan. Hij laat op zijn blog een spreadsheet zien mbt de Sociale Media in Langedijk. Eigenlijk valt het tegen, wat er in Langedijk gaande is op gebied van de Sociale Media ( jammer dat ik dit steeds uit moet schrijven, maar de afkorting doet iedereen weer denken aan 50 Tinten, terwijl ik natuurlijk altijd serieus ben... ) vooral Gemeente Langedijk. Fijn dat zij ook actief zijn op Twitter, jammer dat ze bijna niemand terug volgen en zo een afstand tussen gemeente en burger in stand houden.

Eerlijk is eerlijk, wij zenden ook meer dan we reageren, lezen en bijhouden. Niet omdat we dat niet willen, of ik in veel gevallen, maar omdat de tijd er niet voor is. Dat bedoel ik niet als dooddoener. Maar om alles ècht goed bij te kunnen houden en te scannen naar vragen, zoals in met geavanceerd zoeken in Twitter, heb je er al snel een dagvullend programma aan.

Sinds heel kort maak ik deel uit van de Social Media Pilot en twitter ik mee voor ' de Bibliotheek'. 7 Dagen per week, tussen 7.00 uur en 23.00 uur kan je ingedeeld worden in shifts van 2 uur. Sinds ik dinsdag uitleg heb gekregen heb ik dit nu twee keer gedaan. Per shift zijn er onderwerpen die je bijhoud, vanmorgen waren dat "vandaag" en "iets leuks" , de trending topics ( moederdag !) de @vermeldingen, de stream van de twitteraars die 'we' volgen, relevante tweets retweeten, tweets markeren als favoriet, een tweet verzinnen voor hetzelfde tijdstip maar dan een week later etc. Nu is het alleen nog maar twitter, om bij te houden, maar wil je echt zien wat anderen bezighoud, reageren etc, dan is het zeer arbeidsintensief. Het is ook erg leuk om hieraan deel te nemen en tot nu toe zijn de twitteraars met wie ik in contact ben getreden positief. Het team waarmee deze pilot werkt bestaat nu uit 27 personen. Dat gaan er waarschijnlijk meer worden als andere bibliotheken deel gaan nemen aan de pilot. Dit is wel dè manier natuurlijk om echt in contact te komen met 'het publiek', maar alleen uitvoerbaar in zeer grote organisaties.

In het artikel van Frankwatching staat geschreven over het deelnemen op fora. En daar hebben ze wel een punt, maar, sorry, dat gaat echt alleen lukken als je er een FT-er opzet. En het zal wellicht ook effectiever zijn dan een Facebookpagina, dat kan al snel, want als pagina is het niet mogelijk om op iemand spontaan te reageren, dat gaat alleen als zij al deel uitmaken van jouw groep. Als pagina is het niet mogelijk om actief personen op te zoeken en daarmee een gesprek aan te gaan.

Het blog van "tenaanval" is een leuke samenvatting, maar waarom staan er geen verdere uitwerkingen bij, plan van aanpak ? Nu bijft het een loos-in-de-ruimte opsomming van dingen die, sorry hoor, al zovaak gezegd zijn... Alle bibliotheken tekenen voor een betere samenwerking met de gemeente en andere instanties in de gemeente. Natuurlijk wil de bibliotheek haar bestaansrecht houden. Haar positie verbeteren. Jammer dat t telkens blijft bij het praten ( of schrijven ) hierover...

Interessanter vind ik dan wat Limburg doet. Digidorpen bouwen. In andere delen van het land verschijnen deze digidorpen ook. In Limburg zijn er nu een paar in ontwikkeling en de leden aantallen varieren tussen de 19 en 160. Dit, onder het duidelijk landelijke bibliotheek logo, lijkt op een mooie ontmoetingsplaats voor inwoners van een gemeente. Personen en verenigingen kunnen hieraan meewerken en zo lijkt de bibliotheek dan wel een centrale rol te hebben met het faciliteren van deze digitale ontmoetingsplaats.