donderdag 13 juni 2013

Exit

Het laatste ding ! YEAH Alhoewel het leuk is, was om te doen, ben ik ook wel blij om bij het laatste onderwerp te zijn aangeland. Iets afsluiten is tenslotte ook fijn.

Dit keer was anders dan de 23 dingen. Bij 23 dingen deden we als bibliotheek nog vrij weinig extra wat betreft Social Media, sinds die Dingen zijn we gaan Twitteren, Facebook-en, Hyves-en, Bloggen, Pinterest-en...E-boeken zijn erbij gekomen, een nieuwsbrief maken. Volgens mij zijn we, als kleine bibliotheek, best heel aardig op weg daar op dat www

Wat vond ik interessant ? 
1)Content Curation. Ja, daar zie ik wat in. Dat kan een mooi item zijn als de Bibliotheek, de Binding een meer cultureel en sociaal ontmoetingscentrum wordt.

2)Sreencasting is ook een erg goed idee. Filmpjes werken nu eenmaal beter dan een suffe tekst van uitleg. Nouja, suf, je begrijpt wel wat ik bedoel. Een uitleg tekst wordt al snel saai, droog, vervelend om te lezen. Plaatjes erbij om het geheel op te leuken werkt al veel beter, maar fijn gaan zitten kijken en luisteren naar uitleg is interessanter.

3)De Landelijke ontwikkelingen vind ik ook interessant. Het is een mooi middel om op te kunnen meeliften. Hoe beter en uitgebreider dat wordt, des de meer wij kunnen aanbieden aan klanten.

Minder interessant vond ik Instagram. Maar dat was wel duidelijk denk ik :-) Verder was het goed om alles te lezen, te doen. Je steekt er altijd wel weer iets van op.

Hoe zie ik de toekomst ? Tja, vooral door de Pilot die ik draai, zie ik wel een wereld voor de bibliotheek als informatiespecialisten op de sociale media. Je kan via Hootsuite ( oja, dat was ook een handig ding maar ik heb er al 3 genoemd ) zo mooi zoektermen aangeven waarop je wilt speuren op Twitter. Zelf heb ik, ik heb er nu zo'n 40 uur zeker op zitten, nog geen enkele negatieve reactie gehad van de personen op wie ik een reactie stuurde. Integendeel. Blij verrast zijn ze vaak . Kreten als: "ik wist niet dat dat kon" en "de bieb is goed bezig, gaat met de tijd mee" etc zijn meer regel dan uitzondering. Op kleinere schaal is dit natuurlijk lastiger uitvoerbaar. Met zijn 11-en is het niet mogelijk om even bijna 24-7 zichtbaar te zijn op sociale media en overal in no-time een antwoord op te hebben. In samenwerking met Heiloo is het dan weer iets beter te realiseren. Dan zijn we met veel meer en is er wel een rooster te maken misschien.

Verder wil ik met andere gebruikers of met nieuwe gebruikers van de bieb, de Binding, voor een betere informatiestroom zorgen. Meer bekendheid in de gemeente Langedijk voor wat er nou allemaal te doen is in de bieb en Binding.

Verder zijn er al plannen om met de sceencasts aan de slag te gaan, omdat de kennis van ons eigen publiek over de mogelijkheden die er zijn in de bibliotheek nog niet zo optimaal zijn. Ik zie kansen en uitdagingen!

dinsdag 11 juni 2013

Landelijk - Langedijk

Die twee woorden, in de titel, hebben altijd al iets met elkaar. De MacBook denkt vaak, als ik Langedijk schrijf , dat ik eigenlijk landelijk wil schrijven. Vandaag raakt ie helemaal in de war. Zoals iedereen die langer in de bibliotheekbranche werkzaam is. Want de tendens is van Landelijk naar lokaal en nu weer terug naar Landelijk. Tegen een kind zou je zeggen: Hoor eens, wat wil je nou eigenlijk ? Maak een keuze, beslis!

In dit geval is het niet aan ons, dat begrijp ik, dus jojo-en we er gezellig achteraan.

Alle items die genoemd worden op site van de VerdiepDingen zijn mij wel bekend. Nu ben ik ook degene die de website invulling mag geven, dus ja , ik werk met Drupal en de widgetstore. Onze 'oude' site was mooi, maar eerlijk is eerlijk, de huidige is mooier en professioneler en biedt veel meer mogelijkheden dan we voorheen hadden. Met relatief weinig moeite kan je je site vullen met leuke widgets. Het systeem op zich is wel wat omslachtiger, maar nu, bijna een jaar verder, is het helemaal gewoon geworden om ermee te werken. Dat alle sites, alle bibliotheek sites, op elkaar gaan lijken vind ik niet zo'n probleem. Want de bibliotheek is meer dan alleen de website met de standaard dingen erop. Wij lichten zelf uit wat wij belangrijk vinden en verder is er ook de sociale media nog, dus mogelijkheden genoeg om toch een eigen identiteit te houden.

Naar de Nationale Bibliotheek Catalogus ben ik erg benieuwd. Hopelijk is deze iets minder rigide dan de WiseCatalogus, maar wat meer zoals de search engine Google. Eentje die méédenkt met je. Wanneer je een keer een spel- of typefout maakt, dat je dan toch bij het juiste materiaal komt omdat die catalogus denkt: oh, bedoelde u misschien...?

Door op elkaar te lijken, met de websites en posters, kan de Bibliotheek een meer herkenbaar instrument worden. Zodat het bij de inwoners van dit land gewoon logisch zal zijn dat de bieb er is en duidelijk is wat er te doen is en de mogelijkheden zijn. Zoals inderdaad dat bij Ikea en Hema en AH het geval is. Waarom niet ?

Juist doordat alle bibliotheken hetzelfde logo voeren en er professioneler uitzien zullen mensen deze onderstaande quote ook eerder zo voelen:

maandag 3 juni 2013

Crowdsourcing en crowdfunding

De tekst op de site van de VerdiepDingen al meerdere malen doorgelezen. De voorbeelden zijn prachtig. Op de Site van VeleHanden staan mooie projecten, grappig om Naturalis weer tegen te komen, daar was ik niet al te lang geleden en Conny noemde dit ook in een eerdere blogpost. Voor de bieb zoiets doen, bedenken, is weer een heel ander verhaal.

Dat bibliotheken zakelijker moeten denken en handelen, lijkt me sowieso een goed idee. Dat bibliotheken ook inkomsten halen uit reclames en samenwerkingsverbanden in de regio nog beter. Waarom niet? Bij het grote publiek is de bieb nog steeds een soort geitewollensokken branche en doen we alleen in papieren boekjes uitlenen. En daar is dan ook meteen het knelpunt. Hoe zorg je al kleine bibliotheek ervoor dat wat je doet en voor welk project een grote bekendheid krijgt ?

Bibliotheek Langedijk kan aan proberen te haken bij projecten van de Broekerveiling, gezien wij ook een tafel hebben met Historische boeken van de omgeving. Of misschien iets met het Indian Summer festival? De bedenkers komen met regelmaat bij ons in de bieb. En hun ISF heeft het inmiddels geschopt tot heuse tv reclames hiervoor ! Samen projecten bedenken met andere gebruikers van de Binding. Hier zie ik ook dat men druk bezig is met het creëren van acties: voorjebuurt Wat vooral opvalt is dat het meer grote steden zijn die hier hun voordeel mee doen. En teruglezend op de VerdiepDingen site zijn het ook met name meerdere bibliotheken en in grotere gemeenten die samen iets op poten weten te zetten.

Bibliotheek de Lage Beemden en hun ' bieb op school' vind ik wel een mooi voorbeeld. In eerste instantie denk je dat zoiets moet kunnen slagen. Alle ouders vinden hun kinderen meest belangrijk en daarbij hoort ook het onderwijs plus de bibliotheek. Was de adem van de Lage Beemden dan toch niet lang genoeg? Hoeveel projecten zijn er wel succesvol geweest? En hoeveel daarvan waren kleine bibliotheken zoals Langedijk en Heiloo ?

Eerlijk gezegd vind ik het erg moeilijk om hier nu werkelijk een bepaalde voorstelling bij te krijgen. Of een project te bedenken dat we als bibliotheek op deze wijze kunnen uitvoeren. Het verhaal van de Bieb op School is daarbij ook niet erg motiverend. Hoe lang moet die adem zijn om een project tot een succesvol einde te brengen?