vrijdag 29 maart 2013

Privacy

Bij 7Dingen is dit het onderwerp dat de meeste stof doet opwaaien. Iedereen gaat direct op tilt bij de gedachten aan privacy en aan zaken die dan misschien wel wereldwijd te zien zullen zijn. Een goede tweede plaats is dan meteen: maar straks krijgt de computer een virus... maar daar hebben we het gelukkig niet over.

Privacy staat hoog in het vaandel. En dat is maar goed ook. Alleen wat men denkt en doet stropt niet erg met elkaar. We gaan er zo prat op dat sommige zaken prive moeten blijven en vervolgens vinden hele volk-stammen het wel best dat ze via Twitter en of Facebook laten weten dat je je nu hier en daar bevindt. Nu begrijp ik sowieso de lol daar niet zo van, maar ik zou er ook helemaal nerveus van worden, als iedereen maar altijd wist waar ik uithang! Het kan ook erg fijn zijn om niet 'aanwezig' te zijn. Niet in real life èn niet online.

Ik kon het niet laten om mezelf even tussen aanhalingstekens te Googelen. De schade viel mee. Ik heb alles wel redelijk afgeschermd en dat wat er wel zichtbaar is, daar wist ik het al van. Verder heb ik het geluk dat er nog meer hondjes Fikkie heten en dat je dus wel heel graag iets moet willen weten om de lijst door te gaan spitten.

Toen de Bibliotheek tussen aanhalingstekens. Stichting Toeristische Promotie Langedijk viel me op. Zij hebben onze lezingen op hun site staan en waar halen ze de info vandaan ? Niet bij ons maar bij Lief Langedijk, die op de derde plek verscheen na de website en Pinterest. Dat vond ik meteen een opmerkelijk punt, maar misschien hebben die twee sites wel een connectie die ik niet ken. Verder ben ik zo een pagina of 8 doorgegaan met kijken, zag er weinig opmerkelijks aan verder. In eerste instantie denk ik dat wij de bibliotheek aardig op de kaart zetten.

Dan nog even over apps mbt privacy. Een app die meteen opviel was: Privacy Report. Deze installeer je en kijkt voor je na wat er op jouw facebook account zichtbaar is voor derder, niet-vrienden, en maakt daar rapportage van voor je. Kan best handig zijn, zeker omdat Facebook nogal eens geneigd is alles om te gooien. En eenmaak "akkoord" gegeven bij de algemene voorwaarden, verlies je soms uit het oog hoe de stand van zaken nu is. Lijkt me een handig appje. ( je moet er wel 4,49 voor over hebben alleen ) Verder stikt het van de apps om wachtwoorden in de bewaren, een soort kluisjes voor op je iPhone/Pad/Pod. En nog een aantal apps om prive mee te surfen op het net. Zodat je geen sporen achterlaat. Lijkt me handig voor de criminelen...

Is het altijd van belang om je privé leven helemaal privé te houden ? Nee. Woensdag jl. zag ik Javier Guzman in Cool. Delirium II. Hij vertelt zonder gene hoe het is om verslaafd te zijn, wat dat met je doet, als je niet zonder coke kan, om je neustussenschotje te vinden tussen je snot, omdat je ruimte in je neus maakt om nieuwe cocaïne erin te willen snuiven, hoe je je dealer als vriend gaat zien omdat dat de enige persoon is die je nog wilt spreken. (Dan denken we dat facebook oppervlakkig is ? Het kan altijd erger.) Confronterender. Ik heb enorm gelachen tijdens deze voorstelling en ondertussen heb ik nu voor het eerst een echt beeld gekregen van wat het is om verslaafd te zijn. Ik ben Javier dankbaar dat hij niet zo aan zijn privacy hangt en heb ondertussen een enorm respect voor deze man dat hij zijn verhaal zó weet neer te zetten.

9 opmerkingen:

  1. Lekker leesbaar en ik ga de app Privacy Report downloaden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik las net een interview met iemand van nu.nl, t was me ontgaan maar eerder is er een rel geweest over de app van hen. Die verzamelde allerlei informatie over de gebruiker. Volgens de geinterviewde werd er niets van die info doorverkocht of gebruikt. Maar toch. De enkele keer dat ik nog een app op mijn telefoon zet staat er best vaak iets als "deze app registreert uw wachtwoord en onthoud allerlei dingen". Vage dingen, die appjes.

    Je geld verdienen met je rottige persoonlijke geschiedenis, dat is mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die apps registreren van alles. Dat kan niet anders..
    Ze willen ook altijd overal toegang toe verkrijgen en je pushberichten sturen. Dat wil ik niet want daar word ik heel onrustig van..
    Het kan heel leuk zijn ja, maar soms ook vreselijk vaag ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het kan vast anders. Heel veel apps werken ook prima zonder dat ze opslaan waar de gebruiker op dat moment is of wat voor andere zooi ze op hun telefoontje hebben staan. Het heeft gewoon met commercie te maken en met t feit dat "wij" gewoon gezien worden als een eindeloos openstaande brievenbus waar reclame in gepropt kan worden.
    Al geloof ik dat ik in mijn blogstukje over privacy juist zat te zeuren dat t wel wat minder bedeesd kon. En dit gaat juist weer op paranoia lijken.
    DAt schiet niet op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik blijf er bij...het is inderdaad heel fijn om eens niet 'aanwezig' te zijn in real life en online.
    En het idee dat we gezien worden als een openstaande brievenbus is een mooie uitdrukking. Ook al breng je me nu wel weer in de war. Wat vind je wel of geen grenzen t.a.v. privacy?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Karen, als er iemand is die nooit iets over zichzelf zegt dat ben ik t wel. Ik ben gek op privacy. Alleen vind ik dat je best, na er over nagedacht te hebben, iets over jezelf kan zeggen in een tekst zodat de tekst daarmee persoonlijker wordt. Als ik naar mijn eigen blog kijk dan staan daar dingen op die ik in real life, in een gesprek met doorsnee mensen nooit met hen zou delen. Maar op t blog kan ik er een vorm aan geven waardoor mijn verhaal (hopelijk) meer wordt dan alleen een persoonlijke mededeling.

      Verwijderen
  6. Het verhaal van Javier was de inspiratie voor een nieuw show, net zoals menig artiest dat doet en zoals Ton dat beschrijft op zijn blog. Dat is van alle tijden. Javier bepaalt wat hij wel en niet vertelt en in weke mate hij het als dan niet aandikt met een stukje fantasie. Hij is in control. Trek je dat vergelijk naar internet dan streven we dat "in control zijn" na, maar zijn we afhankelijk van technieken, mensen die we niet kennen al dan niet gelieerd aan de technieken die we gebruiken.

    We leven in het tijdperk van de "big data". Alles wordt vastgelegd, hoe willekeurig het ook lijkt. Door de juiste algoritmes zijn er dwarsverbanden te leggen die nooit eerder zichtbaar waren. Kijk maar eens naar de toekomstige zoekmogelijkheden van Facebook waarmee het voor iedereen mogelijk wordt om zaken inzichtelijk te maken die tot voor kort nauwelijks mogelijk waren. Wat je ooit op diverse momenten en plekken hebt vrijgegeven van jezelf, weloverwogen en per gebeurtenis onschuldig lijkend, wordt nu door slim combineren verdomd interessante informatie. Jouw profiel (zoekgedrag, wie ben je, wat interesseert je, naw gegevens) is goud waard. Hoe kunnen we verwachten dat de gemiddelde burger daar mee om kan (leren) gaan? Ik hou altijd een pleidooi voor een "gezond gevoel van wantrouwen", maar is dat genoeg? Of moeten we het als een feit accepteren en ons er met gezond verstand mee blijven amuseren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niemand leest ook ooit de voorwaarden echt he. Te lang, teveel en ' het zal wel '
      Laatst was ik bezig met mijn account van You Tube. Een paar filmpjes voor Ike in favorieten gezet, zodat hij ze snel terug vinden kan.
      Vervolgens krijg ik berichten van YouTube met suggesties...en okay dat dat dan de filmpjes zijn die mijn zoon bekijkt a la. Maar hij geeft ook suggesties van dingen die ik wel bekijk, maar niet in favorieten heb gezet. Wie houden we dan inderdaad voor de gek he, met die zg privacy. Nu zijn dit natuurlijk geen ernstige zaken. En is het zelfs best handig op zijn tijd. Maar als YouTube het kan...en doet...doet de rest het ook, nietwaar ?

      Verwijderen