donderdag 13 juni 2013

Exit

Het laatste ding ! YEAH Alhoewel het leuk is, was om te doen, ben ik ook wel blij om bij het laatste onderwerp te zijn aangeland. Iets afsluiten is tenslotte ook fijn.

Dit keer was anders dan de 23 dingen. Bij 23 dingen deden we als bibliotheek nog vrij weinig extra wat betreft Social Media, sinds die Dingen zijn we gaan Twitteren, Facebook-en, Hyves-en, Bloggen, Pinterest-en...E-boeken zijn erbij gekomen, een nieuwsbrief maken. Volgens mij zijn we, als kleine bibliotheek, best heel aardig op weg daar op dat www

Wat vond ik interessant ? 
1)Content Curation. Ja, daar zie ik wat in. Dat kan een mooi item zijn als de Bibliotheek, de Binding een meer cultureel en sociaal ontmoetingscentrum wordt.

2)Sreencasting is ook een erg goed idee. Filmpjes werken nu eenmaal beter dan een suffe tekst van uitleg. Nouja, suf, je begrijpt wel wat ik bedoel. Een uitleg tekst wordt al snel saai, droog, vervelend om te lezen. Plaatjes erbij om het geheel op te leuken werkt al veel beter, maar fijn gaan zitten kijken en luisteren naar uitleg is interessanter.

3)De Landelijke ontwikkelingen vind ik ook interessant. Het is een mooi middel om op te kunnen meeliften. Hoe beter en uitgebreider dat wordt, des de meer wij kunnen aanbieden aan klanten.

Minder interessant vond ik Instagram. Maar dat was wel duidelijk denk ik :-) Verder was het goed om alles te lezen, te doen. Je steekt er altijd wel weer iets van op.

Hoe zie ik de toekomst ? Tja, vooral door de Pilot die ik draai, zie ik wel een wereld voor de bibliotheek als informatiespecialisten op de sociale media. Je kan via Hootsuite ( oja, dat was ook een handig ding maar ik heb er al 3 genoemd ) zo mooi zoektermen aangeven waarop je wilt speuren op Twitter. Zelf heb ik, ik heb er nu zo'n 40 uur zeker op zitten, nog geen enkele negatieve reactie gehad van de personen op wie ik een reactie stuurde. Integendeel. Blij verrast zijn ze vaak . Kreten als: "ik wist niet dat dat kon" en "de bieb is goed bezig, gaat met de tijd mee" etc zijn meer regel dan uitzondering. Op kleinere schaal is dit natuurlijk lastiger uitvoerbaar. Met zijn 11-en is het niet mogelijk om even bijna 24-7 zichtbaar te zijn op sociale media en overal in no-time een antwoord op te hebben. In samenwerking met Heiloo is het dan weer iets beter te realiseren. Dan zijn we met veel meer en is er wel een rooster te maken misschien.

Verder wil ik met andere gebruikers of met nieuwe gebruikers van de bieb, de Binding, voor een betere informatiestroom zorgen. Meer bekendheid in de gemeente Langedijk voor wat er nou allemaal te doen is in de bieb en Binding.

Verder zijn er al plannen om met de sceencasts aan de slag te gaan, omdat de kennis van ons eigen publiek over de mogelijkheden die er zijn in de bibliotheek nog niet zo optimaal zijn. Ik zie kansen en uitdagingen!

7 opmerkingen:

 1. Goed idee, om de informatiestroom niet alleen vanuit ons zelf maar (ook) vanuit De Binding te gaan doen. Daar moeten we het live nog eens over hebben. Misschien moet je dat even ergens opschrijven, omdat je het anders misschien vergeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het leuk en goed om te merken dat de communicatie positieve reacties oproept, wel effect het uiteindelijk zal hebben is helaas niet te meten. Maar het bewijst wel het effect van sociale media en de noodzaak tot tweerichtingsverkeer. En dat is toch altijd wel een belangrijke boodschap die we met de Dingen willen uitstralen. Snap hoe sociale media werken en zet het in zoals het bedoeld is. Ton maakt zich terecht druk over de vemarketisering van sociale media. Waar het vooral gaat om de verbinding en oprechte interesse. Michael Stephens draagt dat mooi uit in zijn mantra over The Hyperlinked Library. In september organiseert hij een MOOC (Massive open online course) over dit onderwerp en ik heb me ingeschreven voor deelname en werd toegelaten. Ga ik ook weer eens een cursus doen ;-)
  Die van jou heb je afgesloten. Dat je het kan weet ik uit ervaring en ik ben blij dat je een goede rol kan vervullen in de landelijke pilot. Voor nu gefeliciteerd, tot de volgende dingen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Succes alvast dan voor september, houd je ons op de hoogte ? Dat klinkt best interessant !

   Verwijderen
 3. Klopt! Heel lekker om dingen af te ronden, alleen......hoe er voor te zorgen dat het niet allemaal weer vergeten gaat worden en we toch weer ons "eigen"ding gaan doen.
  Misschien onze "partners" (scholen, binding, gemeente enz) eens bijscholing geven over hoe leuk, handig, nuttig en leerzaam social media is, zodat ze dan vanzelf ook ons weer gaan volgen en reageren enz enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. we moeten er inderdaad mee aan de gang. Ideeen zijn altijd welkom en ik heb er wel goede hoop op dat iedereen ermee bezig blijft. Nu weet iedereen in de bieb wat dit inhoud, wat de mogelijkheden zijn en hoe het naast het andere werk goed ingezet kan worden om een groter bereik te creeeren en vooral ook betrokkenheid.

   Verwijderen