vrijdag 17 april 2009

zin of onzin

Met een collega had ik het over het internetten, het meedoen aan 23 dingen.
Ze is niet zo weg van het internet. Haar bezwaar is: wat staat er toch een hoop onzin op het net.
Als een encyclopedie niet helemaal zuiver is , zoals Wiki, waarom zou je die dan raadplegen ?
Ja, ze heeft wel een punt natuurlijk... er staat ook veel onzin op het web...
alles is zo relatief...

Vandaag is in het dorp waar ik woon een jongetje begraven. Hij was 10 jaar jong. Bijna een week geleden aangereden door een auto. Het ongeluk is hem een dag later fataal geworden.
In vergelijking met zoiets treurigs, lijkt emailen, bloggen, twitteren, hyven, youtubben ( nieuwe werkwoorden in overvloed ineens ) vreselijk onzinnig....
Of toch niet ?
Misschien zijn woorden van troost en steun via de digitale weg wel minstens zo belangrijk als die via de "ouderwetse" post. In dit geval zijn er twee zusjes betrokken , van 9 en 13 jaar meen ik. Het Internet is een belangrijk deel van hun wereld.

Zin of onzin...?

Gelukkig hebben we een keuze om te leren filteren wat voor ons belangrijk is en kunnen we bedenken, leren, ervaren wat het voor een ander kan zijn.

2 opmerkingen:

  1. "Onzin" als antwoord geven is wat hard. Al vind ik zelf nog steeds de zogenaamde "stille post", het enige dat je op zo'n site neer zou kunnen zetten. Een postje met helemaal niks, wat lege ruimte met alleen je naam er onder. Als een soort digitaal moment van stilte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat internet een uitlaatklep is voor velen. Ook in tijden van diep verdriet kan het internet gebruikt worden om mensen een sten in de rug te geven. Snel en op een veel uitgebreidere schaal. Als je bijvoorbeeld ziet hoe veel reacties op condoleancesites binnenkomen als er bijvoorbeeld een soldaat in Irak sterft.
    Wat blijft is dat je moet filteren en jezelf aanleren dat filter steeds beter af te stellen. Juist dat er uit te pikken dat jou verrijkt en het overige te laten voor wat het is. Als mensen onzin willen schrijven, laat ze. Het vervult een behoefte. Aan de bibliotheek om mensen te leren filteren en te laten reageren op wat je doet als bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen