dinsdag 28 juli 2009

muziek, ding 20

Muziek is emotie. Muziek is een bijzondere vorm van herinneren. Net als geuren, die emoties, herinneringen waarvan je niet wist dat ze er (nog) waren aan weten te wakkeren, is dat met muziek ook het geval.

Wat luisterde je toen je voor het eerst verliefd was ?

Toen je voor het eerst naar een schoolfeest ging ? Lekker in het zwart, helemaal New wave ?

Of met een vriendin in de bus naar Praag, of onderweg met allemaal vrienden vanuit het cafe op weg naar Pinkpop te Landgraaf...

Zoveel heeft met muziek te maken en eigenlijk de hele dag door. De radio staat thuis aan, in de winkels, in de auto.
Altijd en overal aan het luisteren, melodien aan het herkennen.
Van jongsaf aan al, ik zie het aan mijn zoontje vn 3,5. Hij luistert graag naar muziek, wil in de auto het liefst zijn kinderliedjes aan, maakt op voor hem bekende melodietjes zijn eigen teksten. Liefst onder begeleiding van papa op marimba, vibrafoon of xylofoon.

Het meerendeel aan muziekjes koppel je denk ik aan positieve herinneringen. Misschien omdat de meeste mensen als ze zich niet blij voelen toevlucht zoeken in iets: muziek, om zich al dan niet hard meeblerend beter te voelen ?

Er zijn slechts enkele nummers die ik eignlijk niet meer wil of kan luisteren: muziek gespeeld op begravenissen. Een op 30-jarige leeftijd overleden vriend vond dit mooi, pearl jam met Black, ik zet m atijd uit terwijl ik het album waarop het stond destijds een van mijn favorieten was.

Muziek, je kan er werkelijk alle kanten mee op. En ik vind het ook iets dat echt bij de bibliotheek hoort. Last FM is voor alle klanten die de CD's missen in onze collectie best een goed alternatief. Ik heb me uitermate goed vermaaktop de site, de 30 gratis tracs die ik kon afspelen waren dus ook zo op... ( sneller dan dat ik een widget kon maken :_))
Grooveshark was ook leuk en makkelijk in gebruik, maar leuker vond ik Blip, omdat daar ook beeldmateriaal bij gebruikt werd en tja, al ik dan Robbie Williams luister, heb ik er geen bezwaar tegen om hem er bij te zien natuurlijk.


Als laatste nog even eentje van Suzan Vega met A Book and a Cover, toepasselijker titel weet ik anders niet te verzinnen!

7 opmerkingen:

 1. Ach ja, Robbie Williams. Hoe zou het toch gaan met mr Williams?
  Ik vind Come Undone live op Knebworth een fijn lied. Wilde eigenlijk een linkje naar YouTube hier plakken maar "kopieeren en plakken" werkt even niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat goed zo, Kaatje! Nog 3 dingen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Come undone is erg fijn ja, ik hem m 2x gezien in de ArenA. Robbie dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @23kaatje. Ik 1 keer, ook in de Arena, op het niet synchrone videoscherm dan. Of misschien lag het wel aan die galm in dat vreselijke gebouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi! Ik deed de muziek uit toen ik het met mijn toenmalige vriendinnetje uitmaakte. Bang dat dat deuntje voortaan voorgoed verkleefd raakte met dat moment en de knoop in mijn maag... Het kan verkeren.

  Weet je wat ook leuk is, al je muziek overzetten in iTunes en dan de shuffle knop aanzetten. Wat je dan aan vervlogen herinneringen voorbij hoort komen. Geweldig. En maar raden welk liedje dit nu weer is...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @probiblio, OOk een goed plan ja ! Leuk. Had ik deze mogelijkheden maar allemaal gehad toen ik nog DJ was in een cafe als studente !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Ton, mij lukte het helaas ook niet om echt dichtbij genoeg te komen om hem goed t zien (^&%$#$), ArenA is te groot, onpersoonlijk. Doe mij maar Paradiso !

  BeantwoordenVerwijderen