vrijdag 31 mei 2013
Goochel Boeken
Google boeken.
Of is het goochelen met boeken ?
De optie die wij als bibliotheek gebruiken, Ebsco, is meer het laatste. Goochelen dus. Wat een omslachtig systeem. Erg jammer.
Want de vraag naar ebooks bij de bibliotheek is er wel degelijk. Tot er dan een account is en je hoofdzakelijk boeken van Lydia Rood ( of was het nou Carry Slee ? ) kan lenen. En een aantal boeken waarvan je het bestaan niet eens wist.
Nu zijn er weer geluiden dat in het najaar een bijeenkomst georganiseerd wordt door BNL over een ebook platform. Dat wordt gebouwd, dat platform. Niet snel genoeg naar mijn idee, maar ...het komt eraan zo zijn de geluiden.
En dat is fijn want ebooks winnen terrein. Ton schreef terecht in zijn blog dat mensen hun lidmaatschap opzeggen omdat ze een ereader hebben die illegaal volgestort wordt met boeken. Beetje jammer dat iedereen nu dankzij het blog weet hoe je dat dan doet... :-(
Eveline schreef al mooi over haar bevindingen van Google Books en daar heb ik weinig aan toe te voegen.
Gisteren had ik weer een shift bij de landelijke pilot en daar stuitte ik op iemand die schreef dat zij met haar nieuwe ereader in de bibliotheek liep en dat dat voelde als vloeken in de kerk. Ik ( @deBibliotheek) vertelde haar dat de meeste bibliotheken ook eboeken uitleenden. Dat wist zij niet. Er ligt nog een hele markt voor ons open. Regelmatig hoor ik dat men niet weet dat de bibliotheek ook aan eboeken doet.
En niet alleen van eboeken is men niet op de hoogte, bijna wekelijks vertel ik een klant dat ze kunnen verlangen via internet , dat ze de bibliotheekapp op hun telefoon kunnen zetten etc.
Wat doen wij verkeerd ?
Waarom zijn veel klanten van zoveel zaken niet tot slecht op de hoogte ?
Ik denk weer een puntje erbij op het komende werkoverleg.
Appjes dan...ja die zijn er zat voor ebooks. Maar het zijn vaak voorportalen naar boeken die je dan weer hier of daar kan kopen en dat doe ik niet. Boeken lezen op de iPad vind ik drama, het scherm glanst teveel. Er staan wel een aantal interactive sprookjes op, ja , gekocht, zoals deze van Roodkapje:
Grimm's Red Riding Hood. Erg leuk, het is een pop-up boek, je kan bloemen plukken, wandelen door het bos naar oma en de wolf verslaan. En je leert er meteen nog Engels mee ook. Zo goochel ik vrolijk door de appjes met boeken...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik vond het zelf ook wel een fijne tegenstrijdigheid, om een hekel te hebben aan t illegaal downloaden van eBoeken en dan uit te leggen hoe dat moet. Maar ja, we hebben vast ook boeken over hoe goed het is om af en toe een boom te knuffelen, en daar doe ik ook niet aan.
BeantwoordenVerwijderenIk zie het wat somber in, de combinatie bibliotheek en eBoeken. Veel gepraat maar tot nu toe weinig digitale wol.
En op die vraag wat we nu verkeerd doen ... Ik weet het ook even niet. En het werkoverleg duurt maximaal maar anderhalf uur. Ik zie een werkgroepje aankomen.
Hopelijk worden we verrast dan in het najaar ?
BeantwoordenVerwijderenPLan maar een groepje ja, dan ga ik nu even een boom knuffelen :-)
Ik kijk nu al uit naar het najaar.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig komt er volgende week al iemand van marketing praten, misschien weet zij een list.
Nooit achter je gezocht dat je een boomknuffelig type bent. Zo leer je toch elke keer weer wat bij.
Ik ook niet...was ook weinig aan hoor ...
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHa Karin,
BeantwoordenVerwijderenIs dit onderwerp (14) nu anders dan vorige week??
Afijn, zie en lees zoveel dat ik af toe door die bomen het bos niet meer zie.
maar het probleem met al die klanten, of mensen in 't algemeen is:
ze LEZEN niet....!!!!!
Dus daarom moeten wij ze steeds van alles op de hoogte brengen.
Maar ja waarom ze niet lezen?
Is 't niet duidelijk, is't te veel, is 't lastig ?
Wordt er soms (een beetje) moe van, dat wel.
Ik snap wat je zegt Eveline. Ze lezen inderdaad niet... En jij hebt het goed gezien, dit onderwerp was eerst niet af zeg maar, dus nu is 14 anders dan de keer dat jij het voor het eerst las
VerwijderenKijk, jij leest duidelijk wel !
Jouw/jullie frustratie met e-books in de bibliotheek voel ik ook. Feit is wel dat je dat niet alleen de bibliotheekwereld aan kan rekenen. In een wereld waar ogenschijnlijk alle informatie te krijgen is, worden door rechthebbenden in allerijl muren gebouwd. Betaalmuren vooral die jou alleen tegen betaling toegang geven tot informatie. Het liefst wordt ook bepaald op welk apparaat je de boeken leest en het liefst houden ze een vinger in de pap als het gaat om huren, lenen, doorgeven, doorverkopen etc. Waarom het in Nederland nog niet zo hard gaat is vooral angst bij uitgevers en niet weten welk verdienmodel het beste werkt. En als we het nou maar zo dicht mogelijk bij onszelf houden, kunnen anderen er niet zo veel kwaad meedoen. En dus is het illegale bod voor hen die geen zin hebben om daar op te wachten of voor te betalen een makkelijk toevluchtsoord. En ook hier zien we langzaam maar zeker de trein aan ons station voorbij rijden.
BeantwoordenVerwijderenIs er een equivalent voor digitaal lenen dat makkelijk werkt? Ik betwijfel het, want op de één of andere manier moet het boek na drie weken weer ter beschikking komen van de volgende lezer. En dat kan alleen aar in een gecontroleerde omgeving lijkt mij, met DRM.
Maar goed we hebben 50.000 mensen lekker gemaakt, zodat ze over een half jaar misschien geïnteresseerd kunnen raken in het reguliere e-book aanbod. In de hoop dat de mailadressen van hen die zich hebben aangemeld, bewaard zijn gebleven.