zondag 12 mei 2013
Lokaal Sociaal
Voordeel van wat later dan de bedoeling was bloggen, is dat een ander, Ton in dit geval, al wat voorwerk heeft gedaan. Hij laat op zijn blog een spreadsheet zien mbt de Sociale Media in Langedijk. Eigenlijk valt het tegen, wat er in Langedijk gaande is op gebied van de Sociale Media ( jammer dat ik dit steeds uit moet schrijven, maar de afkorting doet iedereen weer denken aan 50 Tinten, terwijl ik natuurlijk altijd serieus ben... ) vooral Gemeente Langedijk. Fijn dat zij ook actief zijn op Twitter, jammer dat ze bijna niemand terug volgen en zo een afstand tussen gemeente en burger in stand houden.
Eerlijk is eerlijk, wij zenden ook meer dan we reageren, lezen en bijhouden.
Niet omdat we dat niet willen, of ik in veel gevallen, maar omdat de tijd er niet voor is. Dat bedoel ik niet als dooddoener.
Maar om alles ècht goed bij te kunnen houden en te scannen naar vragen, zoals in met geavanceerd zoeken in Twitter, heb je er al snel een dagvullend programma aan.
Sinds heel kort maak ik deel uit van de Social Media Pilot en twitter ik mee voor ' de Bibliotheek'. 7 Dagen per week, tussen 7.00 uur en 23.00 uur kan je ingedeeld worden in shifts van 2 uur.
Sinds ik dinsdag uitleg heb gekregen heb ik dit nu twee keer gedaan. Per shift zijn er onderwerpen die je bijhoud, vanmorgen waren dat "vandaag" en "iets leuks" , de trending topics ( moederdag !) de @vermeldingen, de stream van de twitteraars die 'we' volgen, relevante tweets retweeten, tweets markeren als favoriet, een tweet verzinnen voor hetzelfde tijdstip maar dan een week later etc. Nu is het alleen nog maar twitter, om bij te houden, maar wil je echt zien wat anderen bezighoud, reageren etc, dan is het zeer arbeidsintensief. Het is ook erg leuk om hieraan deel te nemen en tot nu toe zijn de twitteraars met wie ik in contact ben getreden positief. Het team waarmee deze pilot werkt bestaat nu uit 27 personen. Dat gaan er waarschijnlijk meer worden als andere bibliotheken deel gaan nemen aan de pilot.
Dit is wel dè manier natuurlijk om echt in contact te komen met 'het publiek', maar alleen uitvoerbaar in zeer grote organisaties.
In het artikel van Frankwatching staat geschreven over het deelnemen op fora. En daar hebben ze wel een punt, maar, sorry, dat gaat echt alleen lukken als je er een FT-er opzet. En het zal wellicht ook effectiever zijn dan een Facebookpagina, dat kan al snel, want als pagina is het niet mogelijk om op iemand spontaan te reageren, dat gaat alleen als zij al deel uitmaken van jouw groep. Als pagina is het niet mogelijk om actief personen op te zoeken en daarmee een gesprek aan te gaan.
Het blog van "tenaanval" is een leuke samenvatting, maar waarom staan er geen verdere uitwerkingen bij, plan van aanpak ? Nu bijft het een loos-in-de-ruimte opsomming van dingen die, sorry hoor, al zovaak gezegd zijn...
Alle bibliotheken tekenen voor een betere samenwerking met de gemeente en andere instanties in de gemeente. Natuurlijk wil de bibliotheek haar bestaansrecht houden. Haar positie verbeteren. Jammer dat t telkens blijft bij het praten ( of schrijven ) hierover...
Interessanter vind ik dan wat Limburg doet. Digidorpen bouwen. In andere delen van het land verschijnen deze digidorpen ook. In Limburg zijn er nu een paar in ontwikkeling en de leden aantallen varieren tussen de 19 en 160. Dit, onder het duidelijk landelijke bibliotheek logo, lijkt op een mooie ontmoetingsplaats voor inwoners van een gemeente. Personen en verenigingen kunnen hieraan meewerken en zo lijkt de bibliotheek dan wel een centrale rol te hebben met het faciliteren van deze digitale ontmoetingsplaats.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Van die digidorpen heb ik lang terug al eens een plan opgevraagd. Dat zag er best leuk uit al ging er, en dat wordt ook al een dooddoener nogal wat tijd in zitten. Het leek me niet iets dat je vlug "levend" had.
BeantwoordenVerwijderenEn nou niet meteen vragen of ik dat plan nog ergens heb he? Het is al een tijd geleden en ik ben niet zo goed in opruimen.
Bibliotheken zijn idd erg goed in laten weten wat er allemaal zou kunnen, maar ook ik mis vaak de praktische "en zo doe je dat" uitwerking.
He, jammer , dat ik dat niet vragen mag :-(
VerwijderenToch even verder dan met t opruimen vh kantoor ?
Ik bedacht me net dat t juist door dat opruimen ws voorgoed onvindbaar is geworden :-(
Verwijderenja, dág ! Natuurlijk niet
VerwijderenHoezo "Natuurlijk niet"? Als ik opruim gaat het ook in grote bergen weg. Maar ik zal er nog eens naar kijken in een bakje dat ik ws nog niet opschoonde.
VerwijderenJa, echt, ik kijk er naar.
Ik zeg toch dat ik er naar ga zoeken!
okay okay...ik zeg niets...
Verwijderenpromises promises
VerwijderenIk heb het nagezocht, het stuk is verdwenen. Helaas enzo.
VerwijderenToen ik dat stukje schreef (3 jaar geleden) werd daar nog niet zoveel over gepraat hoor... Toen had iedereen het alleen maar over retail en over marketing. Het was bedoeld als signalering: kijk jongens, dit is ook belangrijk. Lijkt nu misschien een open deur, was het toen veel minder.
BeantwoordenVerwijderenAh, dan is het voor de verdiepdingen msc minder handig. Ik werk nu ongeveer 5 jaar in deze branche en het valt zo op dat er ideeen zat en plannen genoeg zijn, maar dat de uitwerking zo weinig op gang lijkt te komen. En dat is meer dan jammer...
VerwijderenAha, zit ik in de Verdiepdingen dan? Wist ik niet....
VerwijderenJa, je zit in de VerdiepDingen ja. Ga maar eens kijken :-)
BeantwoordenVerwijderenIk gaf bij Ton al aan dat het overzicht handig is, maar zich vooral beperkt tot instanties. En die instanties worstelen met dezelfde problemen als jullie. Tijd, geld, prioriteit, kennis, gevoel etc. Ze zullen dus in hetzelfde gedrag vervallen of het half doen, zoals Karen al constateerde toen zij naar het onderwijs keek in jullie gemeente. Waar het om gaat is het contact tussen mensen, zij zorgen voor het gesprek, het sociale. Daarom zou een lijst met stakeholders, mensen die er toe doen in de gemeente en die belangrijk zijn voor de publieke opinie, een nuttige aanvulling zijn. Ga die volgen om te zien wat er leeft en ga met hen het gesprek aan.
BeantwoordenVerwijderen