vrijdag 19 april 2013

Copyright / CC

Flashback momentje, naar 23 dingen, daar zat dit ding ook al in. Maar toegegeven, sinds 23 dingen en dit ding let ik veel beter op wat er met een foto mag. En met andere media, maar met name met foto's omdat ik de voor de website nu eenmaal vaak gebruikte. Inmiddels niet meer, want sinds wel met DeelWaas werken, is er een beeldbank met daarin rechten-vrij beeldmateriaal. En dat is best prettig. Prettig omdat ik dan gemakkelijk een aardig plaatje bij een artikel kan zetten èn prettig omdat het ergens in de "bibliotheekwereld" wel gelukt is. Dat delen.

Nu wil ik niet meteen gaan klinken als de vrouwelijke versie van Ton, maar gelijk heeft hij wel. Op zijn andere blog liet hij zich er nog al eens over uit. Dat het web 2.0 een mooie uitvinding is en dat de idee van alles samen delen ook schitterend is, maar als puntje bij paaltje komt, wil niemand iets delen. Alleen tegen betaling. En dan schiet het eigenlijk zijn doel alweer voorbij en gaat iedere bibliotheek op zijn eigen eilandje het wiel uitvinden? Gelukkig zijn er wel wat uitzonderingen, maar dat mogen er wat mij betreft echt meer worden. En de Deelwaas is er een van. Veel bibliotheken werken nu met dit systeem, iedereen kan kijken en gebruiken van elkaar. Eerlijk zullen we alles delen!

Apps dan, om je beeldmateriaal beter te beschermen kan je een watermerk in je foto zetten. Daarvoor zijn diverse apps te vinden, als je in de Appstore of op GooglePlay op Copyright zoekt. Zoals bijvoorbeeld deze, iWatermark. ( gratis of betaalde variant )

Of de CC Stamp, is ook mooi bruikbaar om aan te geven wat er wel en niet mag met de materialen. Mogelijkheden zat. Of iedereen zich eraan houdt is een tweede ...

13 opmerkingen:

 1. Nee zeg, dat wil ik ook niet hoor, dat je zo gaat klinken. 1 is meer dan zat.

  Van die watermerkjes kan ik zo balen. Heb je eindelijk een foto gevonden, blijkt er na het kopiëren en plakken zo'n merkje in te zitten. Bah.
  Al kun je natuurlijk zo wel mooi je Instagramkunstwerkjes beschermen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maak je niet ongerust, jij bent niet te evenaren.

   Koop jij nou maar een iPhone, dan kan je zelf leuk Instagramplaatjes maken en delen, Met watermerk !

   Verwijderen
  2. Ik weet het niet maar op de 1 of andere manier klinkt dat "niet t evenaren" ... tja.

   Hoe meer de verdieping hoe minder de deel? Nou ja, en dan in beter Nederlands.

   Verwijderen
  3. Ja gut, t kwam toch wat over als "jij kan zo ontzagwekkend vreselijk zeuren, daar komt niemand overheen". Maar, ik heb die interpretatie al weer wat verwerkt hoor.

   Verwijderen
  4. aahhh, maar zo was het niet bedoelt hoor...echt niet

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een gezoek inderdaad. Hoe zit dat eigenlijk met die boekenfoto's die je plaatst op facebook? Kan je die ook ergens rechtenvrij vanaf plukken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vind ik op Facebook, bij andere bibliotheken of boekendingen. Die deel ik vrolijk, want ja, Facebook is delen nietwaar ;-)

   Verwijderen
 4. Heeft Deelwaas toch nog voordelen! Leuk, die CC stamp.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig zijn er veel meer alternatieven om rechtenvrije foto's te vinden. Het reeds genoemde Flickr geavanceerd zoeken, Google geavanceerd zoeken en een geweldige opsomming op Open Bibliotheken. Je moet er wat meer werk voor doen, maar dan vind je uiteindelijk wel goed spul. en voor de rest is het af en toe gokken, omdat mensen het niet hebben aangegeven dat je het al dan niet mag gebruiken. Zou dat gebeuren dan zou er al heel wat meer duidelijkheid zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Open bibliotheken heb ik eigenlijk nooit gebruikt, dank voor de tip !

   Verwijderen