maandag 8 april 2013

Mediawijsheid

Zo, dat is een pittige om de week mee te beginnen. Over Mediawijsheid is veel gezegd en geschreven en het is nooit klaar, nooit af, dit onderwerp. Grappig overigens om in het stukje van Jeanine de naam van Ton te zien staan.

In het stuk op de Verdiepdingensite staat dat : Van bibliotheken wordt verwacht dat zij burgers, via bijvoorbeeld een Mediawijsheidsloket, kunnen begeleiden. Uiteindelijk gaat het erom dat internetters kritischer kijken naar informatie die zij vinden op het internet, zien op televisie en horen op de radio. Dat zij vaardiger worden in het gebruik van internet en computers en beter leren zoeken naar informatie. etc. Dat is een heel mooi en nobel streven, maar daarbij is het wel tegenstrijdig om dan, aan de ene kant van ales ' te verwachten' van bibliotheken en aan de andere kant de geldkraan steeds verder dicht te draaien. Hoe kan de bibliotheek deze rol goed vervullen, het eigen personeel goed scholen, als er geen geld is voor is?

Het gegeven op zich, dat iedereen inderdaad mediawijs moet zijn, is prima, daar ben ik het helemaal mee eens. Daarom ook bieden wij de 7Dingen-cursus aan in de bibliotheek. Dat was afgelopen najaar redelijk succesvol, maar voor dit voorjaar waren er te weinig aanmeldingen en hebben we besloten om het niet door te laten gaan. Zitten de inwoners van Langedijk hier niet op te wachten ? Is iedereen al Mediawijs ? De vorige sessie bewees het tegendeel... De Bibliotheek als Huis van de Mediawijsheid. Prachtige zin. Mooie benaming. Ik vraag me alleen ernstig af of wij die titel wel waar kunnen maken. Mogen wij onszelf als expert bestempelen ? Nee. En als we iets meer dan gemiddeld weten over veilig internetten, handige tips en trucs, zijn we dan meteen de juiste personen om daarin les te geven ? Sorry, maar ook daarop ' nee'. Om die omslag te kunnen maken, te willen maken, is de totale functie van de bibliotheek 'as-we-know-it, op de schop nemen. Leerkrachten in dienst nemen ipv bibliothecarissen. Draaf ik door ? Mischien ja.

Gelukkig hebben wij, in het kleine Langedijk, wel al zo iemand in dienst! En, dat klinkt misschien wat suf, daar ben ik trots op. Tereza is informatiedeskundige èn zij heeft onlangs de PABO succesvol afgerond. Bij onze buren, het Jan Arentzs college, geven wij Mediawijsheid lessen. Dat wil zeggen, Tereza geeft les, ik ben mee als haar 'side-kick'. Wees Web Wijs is het programma dat Tereza zelf ontwikkelde hiervoor. En zo kan in Bibliotheek Langedijk wèl gezegd worden dat de juiste kennis en de juiste persoon in huis is, maar of dat voor alle bibliotheken in Nederland zo is?

Het is goed om niet stil te zitten, zeker niet mbt het internet en alle ontwikkelingen daaromtrent, goed om deze VerdiepDingen te doen ook. Zijn we dan klaar? Mediawijs genoeg? ....we beginnen net ...

Apps heb ik even niet mbt Mediawijsheid, maar wel dit filmpje om het gemis goed te maken ! :

9 opmerkingen:

  1. Goed stuk. Waarin een kleine bibliotheek blijkt best iets groter te zijn.

    Of de burger, die je in quote aanhaalt zelf ook vindt dat hij/zij getraind moet worden in het beoordelen van wat hij/zij in de media tot zich neemt hebt ik zelf altijd een nogal wat aanmatigende houding gevonden. Uitleggen hoe iets werkt, dat kan. Iemand vertellen dat hij/zij toch ook heus eens ergens anders zou moeten kijken ... Voor je t weet blijk je reuze bevoogdend te zijn. En van bevoogding heeft de gemiddelde Nederlander een haast genetische afkeer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je.

      Wat je zegt is helemaal waar ja. En zo'n loket in de bibliotheek, waar men vragen kan stellen zou ook best een goede optie zijn. Maar dan komen we weer terug bij de financiele kwestie he... Cirkeltje rond.

      Verwijderen
    2. Ach, als "we" straks minder vragen hoeven te beantwoorden van mensen die problemen hebben met het uitlenen van hun boeken dan is er misschien tijd om zo'n "loket" te bemensen.

      Verwijderen
    3. Echt een mooi stuk Kaatje. Weer iets om over na te denken. En ja..je hebt helemaal gelijk...wij hebben een fantastische deskundige in huis. Kunnen we erg trots op zijn.

      Verwijderen
  2. Ja 23Kaatje daar snij je een gevoelig punt aan. Helaas niet altijd gevoeld bij de heren en dames plannen-, beleids- en begrotingsmakers. Tussen wat je wilt zijn en wat je kunt zijn zit een grote kloof. En het is makkelijker gezegd dan gedaan dat veranderen, maar deze tijd verlangt meer dan anders dat we ons gaan bezinnen over onze toekomt en bij voortduring ons afvragen wat we willen zijn en betekenen. Samenwerken, samen ontwikkelen en samen optrekken, ik denk dat daar een belangrijke oplossing ligt.

    Jammer dat 7Dingen niet genoeg deelnemers op heeft geleverd. Ook de tip van Waterland, direct mailing, geprobeerd. Ik ben er n'm van overtuigd dat de behoefte er wel is. Misschien dat de bibliotheek als aanbieder niet zo logisch is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze begrotingsmaker heeft ook te maken met al die andere dingen die moeten. Nu zijn daar zelfstandig nog wel relatief "makkelijk" keuzes in te maken maar te makkelijk wordt voorbij gegaan aan de rol van de gemeente. Een bibliotheek is dan wel zelfstandig maar (gelukkig) niet autonoom. Samen (dat is ook samenwerking) met hen moet worden gesproken over keuzes in speerpunten en prioriteiten. Dan kan er iets nieuws en vernieuwends uitkomen maar het kan ook betekenen dat je iets anders gaat doen. Met evenveel overtuiging en drive.

      Verwijderen
    2. Het is gewoon ongelooflijk frustrerend dat hetgeen dat je wilt, niet altijd overeenkomt met wat er mogelijk is, omdat er van alle kanten beperkingen opgelegd worden.
      Direct mailing ga ik inderdaad onthouden en inzetten voor na de zomer, want de aanhouder wint nietwaar Edo ?

      Verwijderen